شماره های 2 و 3 از مجموعه ی مجلدات سال هفتم مجله ی علوم دینی «قم»، از سوی مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد منتشر شد و بدین ترتیب، از آغازین سال انتشار این مجله مجموعاً 16 شماره به زیور طبع آراسته گشت.
به گزارش پایگاه تحلیلی – خبری ایران بالکان (ایربا) مجله ی علوم دینی «قم» از سال 2014 میلادی رتبه ی علمی-پژوهشی «ام-53» را از وزارت علوم جمهوری صربستان دریافت کرده است. مجله ی مذکور نخستین مجله ی اسلامشناختی در کشورهای منطقه ی بالکان میباشد که حایز رتبه ی رسمی علمی-پژوهشی شد، در حالی که گزارشهای سالیانه ی رتبه بندی مجلات علمی-پژوهشی در کشور یوگسلاوی سابق از چند دهه ی قبل رایج بوده است.
مجله ی علوم دینی «قم» در همه ی گزارشهای سالیانه ی وزارت علوم جمهوری صربستان بعد از سال 2014، رتبه ی علمی-پژوهشی خود را حفظ کرده است. در آخرین گزارش وزارت علوم صربستان، اعلام شده است که 10 مجله ی صربستانی در حوزه ی فلسفه و الهیات حایز رتبه ی علمی-پژوهشی شده است که یکی از آن 10 مجله، مجله ی علوم دینی «قم» میباشد.
بعضی از مجلات دیگر در این لیست، قدمتی بیش از هفتاد سال دارند و از مراجع مهم علمی صربستان و بالکان در حوزه ی فلسفه و الهیات به حساب میآیند. مجله ی «قم» به این معنا، جوانترین مجله در لیست مذکور میباشد.
مجله ی علوم دینی «قم»، بعد از دریافت رتبه ی علمی-پژوهشی، در چند پایگاه معتبر ایندکس مجلات علمی-پژوهشی ملی و بین المللی نمایه سازی شده است که از آنجمله میتوان به پایگاههای زیر اشاره کرد:
- ایندکس ارجاعات ملی صربستان (Serbian Citation Index)؛
- پایگاه بین المللی راهنمای مجلات دسترسی آزاد (DOAJ)؛
- پایگاه علوم انسانی و علوم اجتماعی اروپای مرکزی و شرقی (CEEOL)؛
- پایگاه ملی نشانگر دیجیتالی اسناد صربستان (doiSerbia).
پایگاه ایندکس ارجاعات ملی صربستان (SCIndex)، اصلیترین مرجع ملی نمایه سازی مجلات علمی-پژوهشی در صربستان و کشورهای منطقه ی بالکان به حساب میآید. این پایگاه از سوی مرکز اریابی آموزش و علم (CEES)، تحت نظارت وزارت علوم جمهوری صربستان، مدیریت میشود و هر سال، گزارش بیبلیومتریک کیفیت مجلات علمی-پژوهشی صربستان را منتشر میسازد، که این گزارش به عنوان پایه ی اصلی لیست رتبه بندی مجلات علمی-پژوهشی این کشور مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که مجله ی علوم دینی «قم» در آخرین گزارش بیبلیومتریک مرکز مذکور حایز بالاترین ضریب تأثیر دوسالانه (CEES IF2) در گروه مجلات علمی-پژوهشی فلسفه و الهیات شده است. مجله ی «قم» بر پایه ی این گزارش کمی، با 72 ارجاع ملی ثبت شده، ضریب تأثیر دوسالانه ی «500/0» را به خود اختصاص داد و در صدر مؤثرترین مجلات علمی-پژوهشی جمهوری صربستان در حوزه ی فلسفه و الهیات قرار گرفت.
مجلاتی که در این گزارش در رتبه های دو تا چهار قرار گرفتند، به ترتیب ضریب تأثیر «381/0»، «250/0» و «197/0» را به خود اختصاص دادند. این در حالی است که باسابقه ترین مجله ی فلسفی صربستان به نام «تئوریا» در رتبه ی چهارم قرار گرفت و 44 ارجاع ملی ثبت شده داشت. مجله ی «تئوریا» از 61 سال قبل از سوی انجمن فلسفه ی صربستان منتشر میشود و یکی از افتخارات علمی کشور صربستان در حوزهی پژوهشهای فلسفی به شمار میآید.
در دو شماره ی جدید مجله ی علوم دینی «قم»، مقالاتی از اعضای هیأت مؤسسین مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد، «معمر خلیلویچ» و «تهران خلیلویچ»، با موضوعات اختیار انسان در سنت فلسفی اسلامی و تحلیل حاکمیت دینی در اندیشه ی اجتماعی جناب فیض کاشانی، و همچنین مقالاتی به زبان انگلیسی از اساتید و پژوهشگران جامعه المصطفی(ص) العالمیه حضرات حجج اسلام و آقایان قنبری، طاهری، آقامحمدی، یوسفزاده، شیراز حسینآغا و سید هدایت علیشاه منتشر شده است.
همه ی مقالاتی که در مجله ی علوم دینی «قم» منتشر میشود، بر اساس نُرمهای مدون در راهنمای مؤلفین این مجله، منطبق بر آییننامه های مجلات علمی-پژوهشی وزارت علوم جمهوری صربستان، به رشته ی تحریر درمیآید. هر مقاله از سوی دو ارزیاب علمی مورد تأیید وزارت علوم صربستان و همچنین ارزیاب ادبی صربی یا انگلیسی مورد بازبینی دقیق قرار میگیرد. همچنین، همه ی مقالات پس از طی پروسه ی ارزیابی، کدهای اختصاصی نشانگر دیجیتالی اسناد (DOI) و عدد اعشاری درجه بندی بین المللی (UDC) دریافت میکنند، که بر اساس این دو کد اختصاصی قابل دسترسی در پایگاه ایندکس گذاریهای معتبر بین المللی خواهند بود. مهمترین نکته این است که همه ی مقالاتی که در مجله ی علوم دینی «قم» به چاپ میرسد، به شکل تمام متن، در پایگاههای ملی و بین المللی: 1) وبسایت مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد، 2) ایندکس ارجاعات ملی صربستان، 3) راهنمای بین المللی مجلات دسترسی آزاد، 4) پایگاه علوم انسانی و علوم اجتماعی اروپای مرکزی و شرقی و 5) پایگاه ملی نشانگر دیجیتالی اسناد صربستان نمایه سازی میشود. بدین ترتیب، متن کامل این مقالات در دسترس محققان و اساتید، جهت مطالعه و ارجاعات علمی، قرار میگیرد.
مرکز علوم دینی «قم» در بلگراد از هفت سال گذشته با دو هدف راهبردی بنیادین تأسیس شده است:
- تولید علم هویت بخش دینی، متناسب با نیازهای فرهنگی و معرفتی منطقه ی بالکان؛
- مشارکت فعال در مدیریت علم رسمی در منطقه ی بالکان.
تا به حال، بیش از صد مقاله ی اصیل علمی در مجله ی علوم دینی «قم» تولید و منتشر شده است. مقالات مذکور توسط اسلامشناسان و دینشناسان از کشورهای صربستان، بوسنی و هرزگوین، اسلونی، مقدونیه، یونان، آلمان، انگلیس، جمهوری اسلامی ایران، اندونزی، کانادا و نیجریه به رشته ی تحریر درآمده و برای هیأت تحریریه ی مجله ی علمی-پژوهشی علوم دینی «قم» در بلگراد ارسال شده است. دریافت رتبه ی علمی-پژوهشی برای مجله ی «قم» از سوی وزارت علوم جمهوری صربستان و نمایه سازی مقالات منتشر شده در این مجله در معتبرترین پایگاههای ایندکس ملی و بین المللی مجلات علمی-پژوهشی نشان میدهد که مجله ی علوم دینی «قم» جزء عناصر مؤثر در مدیریت علم رسمی صربستان و منطقه ی بالکان در حوزه ی پژوهشی فلسفه و الاهیات شده و به تدریج، به نوعی «برندِ» علمی در عرصه ی تولید علم دینی در منطقه مبدل میگردد.
|