جناب آقای سافونوف امروز وضعیت مناسبات گردشگری بین ایران و روسیه را چگونه ارزیابی میکنید؟
تعداد گردشگران ایران در روسیه نمایانگر آهنگ مثبت رشد گردشگران برای دومین سال پیاپی است. سال ٢٠١٥، تعداد گردشگران ایرانی در روسیه دو برابر شده و به ٣٨ هزار نفر رسید (مثبت ١١١% به نسبت سال ٢٠١٤) . لازم به ذکر است که تعداد گردشگران ایرانی در سال ٢٠١٦ به نسبت سال ٢٠١٥ تا دوبرابر افزایش داشته است. سال ٢٠١٧ جام جهانی کنفدراسیون فوتبال و سال ٢٠١٨ جام جهانی فوتبال در روسیه برگزار خواهند شد که همین مساله بهانهای برای سفر تعداد زیادی از گردشگران ایرانی به فدراسیون روسیه است و انتظار میرود که توجه مردم این کشور را به روسیه بیشتر کند.
روز ٦ فوریه ٢٠١٦ موافقتنامهای (بین دولتی) بین فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران برای تسهیل سفرهای گروههای خاصی از گردشگران ایران و روس به امضا رسید. تجار، دانشمندان، اساتید و دانشجویان و گردشگران میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
چندی پیش نیز سند اقدام مشترک روسیه و ایران برای بازه زمانی ٢٠١٨-٢٠١٦ در راستای اجرای موافقتنامه بین دولتی ایران و روسیه «همکاری در حوزه گردشگری» به امضا رسید. در همین رابطه دفتر گردشگری «ویزیت راشا» به منظور اطلاعرسانی به ایرانیان درباره فرصتها و امکانات روسیه در حوزه گردشگری و پیشنهادات منحصربهفرد روسیه برای گردشگران در تهران به شکل نیمهخصوصی- نیمهدولتی تاسیس شده است. از سال ٢٠١٧، پورتال گردشگری Russia.Travel با اطلاعات مستند درباره گردشگری، در روسیه راهاندازی و بیش از ٢٠ هزار منطقه گردشگری در سراسر فدراسیون روسیه را معرفی مینماید.
روسیه چه نگاهی به گردشگران کشورهای اسلامی از جمله ایران دارد؟
روسیه کشوری با اقوام و ادیان مختلف و بسیار مهمان نواز است. در این کشور تمامی امکانات لازم برای گردشگران ایرانی که جهت استراحت، بازدید از اماکن تاریخی- فرهنگی، استفاده از منابع طبیعی و سلامتی و... سفر میکنند، وجود دارد. علاوه بر این، اقداماتی نیز در جهت تسهیل صدور روادید بین دو کشور، راهاندازی خطوط هوایی به شکل چارتر و ایجاد شرایط مناسب برای گردشگران ایرانی اتخاذ شده است. برنامه «Halal Friendly» شامل مجموعه برنامههای «مهمان نوازی روسی» که امروز راهاندازی شده نیز شرایط مناسبی را برای استراحت و تفریح گردشگران کشورهای اسلامی فراهم میسازد.
چه جذابیتهایی در ایران برای گردشگران روس وجود دارد؟
ایران با فرصتها و امکانات متعدد خود در حوزه گردشگری تاریخی – فرهنگی و استراحتی در کنار دریا روسها را به این کشور جذب میکند. بیش از ٢٠ اثر تاریخی به ثبت رسیده در فهرست میراث فرهنگی یونسکو، مساجد باستانی و سنت قالیبافی، غذاهای سنتی و مراکز تجاری فوقالعاده میتواند پذیرای گردشگران روس باشد.
پیشنهاد شما به گردشگران ایرانی در سفر به روسیه چیست؟ به غیر از جاذبههای گردشگری معروف از قبیل مسکو یا سنت پترزبورگ، چه نقاط دیگری را برای سفر توصیه میکنید؟
سال ٢٠١٦ بیشترین تعداد گردشگران را به شهر مسکو و کاخهای شهر سنتپترزبورگ داشتیم. اما روسیه کشوری بسیار وسیع با جاذبههای گردشگری در سراسر کشور است؛ به عبارتی جاذبهها در دو پایتخت (مسکو و سنت پترزبورگ) متمرکز نیستند.
مناطق زیادی در روسیه هستند که جمعیت غالب آنها از گذشتههای دور پیرو اسلام بودهاند. به عنوان مثال اهالی جمهوریهای قفقاز شمالی و تاتارستان عمدتا مسلمانند. به نظر من این مناطق میتوانند برای گردشگران ایرانی جذاب باشند. روند گسترش اسلام و فرهنگ اسلامی در این مناطق جالب توجه است. شهر قازان، پایتخت تاتارستان که عمدتا آن را پایتخت سوم روسیه مینامند نیز سومین شهر جذاب برای گردشگران است. افراد در اینجا علاوه بر بازدید از جاذبههای متعدد گردشگری، میتوانند شیرینیهای سنتی این منطقه (چک چک) و دیگر غذاهای اقوام ساکن تاتارستان را امتحان کنند. کرملین قازان، یکی از آثار تاریخی به ثبت رسیده در فهرست یونسکو، مجموعهای از بناهای قرون مختلف، سبکهای معماری و رویدادهای تاریخی را دربرمیگیرد. در این محدوده بقایای سه قلعه باستانی تاتارها منسوب به قرن ١٢ میلادی، معابد ارتدوکس ساخته شده از سنگ سفید با قدمت بیش از ٥٠٠ سال و دیگر بناها قرار دارند. مسجد اصلی جمهوری تاتارستان و مسجد قل شریف قازان ارزش بازدید دارند. در این مسجد موزه بزرگی از فرهنگ اسلامی ایجاد شده که تنها موزه تاریخ و فرهنگ اسلام در روسیه شامل موزاییک، قالی، آثار طلاکاری شده، لوسترهای کریستال ٥ متری و نمای داخلی منحصربهفرد است. در محدوده کرملین ساختمانی بلند با نمای کامل از کل شهر واقع شده است. هزاران رود و دریاچه، سواحل دریا و خطوط ساحلی بزرگ در حاشیه اقیانوس آرام به شکل صخرهای با مناظر زیبا و پوشیده از شنهای سیاه آتشفشانی در خاور دور روسیه جاذبههای گردشگری به شمار میروند.
منبع: اعتماد
|